UKK – Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mikä on Katalyyttirahasto?
Katalyyttirahasto on vaikuttavuusrahoituksen malli, joka perustuu julkisen ja yksityisen pääoman yhdistämiseen. Varsinaisen rahaston perustamista valmistelee käynnissä oleva pilotti, jonka tarkoituksena on testata mallin kysyntää ja herättämää kiinnostusta. Rahaston perustamisen jälkeen lainat myöntää rahasto itse.
Mikä Katalyyttirahaston pilotti on?
Katalyyttirahaston pilotti rahoittaa vaikuttavaa kasvua myöntämällä yrityksille vaikuttavuuslainoja. Rahoitus kohdistetaan toimenpiteisiin, jotka synnyttävät esim. uusia työpaikkoja, investointeja ja elinvoimaa Hämeenlinnaan. Kaupunki hyvittää osan myönnettävästä lainasta, mikäli vaikuttavuustavoitteet täyttyvät. Pilotti on kokeiluvaihe, jossa testataan Katalyyttirahoituksen toimintamallia käytännössä. Sen tavoitteena on kerätä kokemuksia, kehittää arviointiprosessia ja tunnistaa kiinnostuneita yrityksiä. Pilottivaiheessa ja ennen varsinainen rahaston perustamista lainat myöntää Hämeenlinnan kaupunki.
Mitä tarkoittaa vaikuttavuuslaina?
Vaikuttavuuslaina on rahoitusmuoto, jossa osa lainasta voidaan hyvittää, jos hanke saavuttaa etukäteen määritellyt vaikuttavuustavoitteet. Tavoitteiden toteutuminen arvioidaan rahoituskauden päättyessä pisteytysmallin avulla. Malliin tutustutaan tarkemmin rahoitusneuvottelujen yhteydessä.
Mitä vaikuttavuus tarkoittaa?
Katalyyttirahaston kontekstissa vaikuttavuudella tarkoitetaan Hämeenlinnan alueelle kertyvää yhteiskunnallista hyötyä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa yrityksen toiminnan ja investointien kautta syntyviä työpaikkoja, kasvun myötä kertyvää yhteisöveroa, ympäristön tai asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä tai muita, esimerkiksi kestävän kehityksen kaltaisten tavoitteiden edistämistä.
Miten vaikuttavuustavoitteet määritellään?
Vaikuttavuutta arvioidaan kolmessa vaiheessa: ensiksi hakuvaiheessa, jossa tarkastellaan yrityksen vaikuttavuuspotentiaalia, toiseksi rahoitusneuvotteluissa, joissa määritellään konkreettiset tavoitteet ja mittarit, ja kolmanneksi rahoituskauden päättyessä toteutuneiden ja todennettujen toimenpiteiden perusteella.
Miten vaikuttavuutta mitataan?
Arvioinnissa hyödynnetään ennalta määriteltyä pisteytysmallia, jonka avulla vertaillaan eri hakemuksia yhteisten vaikuttavuuskriteerien pohjalta. Rahoituskauden päättyessä arvioidaan ja pisteytetään toteutunut vaikuttavuus. Vaikuttavuusbonuksessa huomioitavat vaikuttavuustoimet (esim. työllistäminen) ja vaikutukset (esim. päästöjen vähentäminen) on määritelty ja arvotettu jo ennen rahoituksen myöntämistä.
Voinko saada apua vaikuttavuustavoitteiden määrittelyyn?
Kyllä. Linnan Kehityksen asiantuntijat tukevat vaikuttavuustavoitteiden tunnistamisessa ja tavoitteiden asettamisessa osana rahoitusneuvotteluja.
Miten laina maksetaan takaisin?
Laina maksetaan takaisin vaiheittain. Lyhennykset alkavat heti rahoituskauden alussa. Suurin yksittäinen maksuerä, maksetaan kauden lopussa. Tähän erään voidaan kohdistaa vaikuttavuusbonus, jos vaikuttavuustavoitteet täyttyvät.
Tarvitaanko vakuuksia?
Kyllä. Vakuudet vaaditaan, ja ne määritellään tapauskohtaisesti. Kaupungin rahoitusosuuden osalta noudatetaan kuntalain mukaisia edellytyksiä.
Miten arvioidaan, kenelle rahoitus myönnetään?
Rahoitus myönnetään yrityksille, joilla on uskottava liiketoimintasuunnitelma, riittävät taloudelliset edellytykset ja kyky saavuttaa vaikuttavuustavoitteita. Arvioinnissa huomioidaan myös kehitysidean uskottavuus ja toteutettavuus. Päätös perustuu liiketoiminnan ja vaikuttavuuden kokonaisarvioon.
Entä jos vaikuttavuustavoitteet eivät täyty?
Tällöin laina maksetaan takaisin täysimääräisesti, eikä vaikuttavuusbonusta myönnetä. Käytännössä kyseessä on silloin tavanomainen laina. Mikäli osa tavoitteista saavutetaan, osittainen bonus on mahdollinen.
Voinko hakea rahoitusta yhdessä toisen yrityksen tai esimerkiksi järjestön tai tutkimusorganisaation kanssa (konsortio)?
Kyllä. Rahoitus on avoinna myös konsortioille, ei vain yksittäisille yrityksille.
Mihin rahaa voi käyttää?
Rahoitusta voi hyödyntää monipuolisesti yrityksesi kasvun tukemiseen – esimerkiksi uusien toimitilojen hankintaan, uuden osaamisen palkkaamiseen, digitaalisiin ratkaisuihin ja erilaisiin kehittämishankkeisiin. Tärkeää on, että suunniteltu kehitysidea arvioidaan kannattavaksi ja toteuttamiskelpoiseksi.
Mitä muuta tukea yritys saa lainan lisäksi?
Saat käyttöösi Linnan Kehityksen asiantuntijaverkoston, joka tukee sinua muun muassa vaikuttavuustavoitteiden sanoittamisessa, rahoituksen hyödyntämisessä ja kumppanuuksien rakentamisessa. Tuki on maksuton ja suunnitellaan aina yrityksesi tarpeisiin.
Kenen kanssa teen lainasopimuksen, jos rahoitushakemukseni hyväksytään?
Pilotin aikana lainasopimus solmitaan Hämeenlinnan kaupungin kanssa, joka toimii rahoituksen myöntäjänä ja vastaa koko pilotin rahoituksesta.
Mitä tapahtuu, jos yrityksen toiminta siirtyy pois Hämeenlinnasta?
Yrityksen toiminnan siirtäminen pois Hämeenlinnasta rahoituskauden aikana on sallittua, mutta silloin vaikuttavuusbonusta ei myönnetä.
Olen kiinnostunut sijoittamaan Katalyyttirahastoon, mistä saan lisätietoja?
Etsimme sijoittajia varsinaiseen Katalyyttirahastoon 2026. Jos olet kiinnostunut, ole meihin yhteydessä alla olevien yhteystietojen kautta.
Lisätietoja:
Roosa Romanoff
Yrityskoordinaattori
050 336 3264
roosa.romanoff@linnan.f