Matkailun kansainvälistyminen
Kansainvälistyminen – kasvun mahdollisuus matkailualan yrityksille
Hämeenlinnan ja koko Kanta-Hämeen matkailuyrityksillä on erinomaiset mahdollisuudet kasvattaa liiketoimintaansa kansainvälisten asiakkaiden avulla – kansainvälistyminen tuo uusia asiakasryhmiä, pidempää sesonkia ja parempaa kannattavuutta. Kansainvälistymistä edistetään alueella laajalla yhteistyöllä, ja tukea on tarjolla niin ensiaskeleitaan ottaville kuin jo pidemmälle edenneille yrityksille.
Lakeland-yhteistyö vahvistaa kansainvälistä näkyvyyttä
Kanta-Häme on osa Lakeland -aluetta ja mukana Järvi-Suomen laajassa matkailuyhteistyössä. Yhteistyötä tehdään muun muassa Järvi-Suomen muiden maakuntien ja Visit Finlandin. Kansainvälistymisen toimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä erityisesti läntisen Lakelandin alueen Visit Lahden, Visit Tampereen ja Visit Jyväskylän kanssa. Lakeland-yhteistyö tuo lisänäkyvyyttä ja resursseja kansainväliseen markkinointiin ja myyntiin.
Yhteistyöllä tuloksiin – koko Kanta-Häme mukana
Kansainvälistymistä toteutetaan Kanta-Hämeessä kaikkien kuntien yhteistyönä ja alueelle on laadittu yhteinen kansainvälistymissuunnitelma. Suunnitelman ytimessä on Kanta-Hämeen tunnettuuden kasvattaminen sekä yritysten rohkaiseminen ja innostaminen kohti kansainvälisiä asiakkaita. Kansainvälistyminen ei ole vain suurten yritysten etuoikeus – jokainen voi hyödyntää oppaan keinoja ja kansainvälisen matkailun mahdollisuuksia. Suunnitelmassa on tarkasteltu eri markkinoita, niiden kehitystä ja alueen matkailuelämyksiä, jotta yrityksille voidaan tarjota selkeät ja käytännönläheiset askelmerkit.
Kohdemarkkinat ja toimenpiteet
Kanta-Hämeen kansainvälistymisessä keskitytään seuraaviin markkinoihin:
- Päämarkkinat: Saksa ja Benelux-maat
- Tukimarkkinat: Japani ja Iso-Britannia
- Seurattavat markkinat: Sveitsi, USA, Ranska ja Espanja
Toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa:
- Matkailualan myyntitapahtumat ja messut ulkomailla
- FAM- ja mediavierailut Hämeessä
- Kampanjointi Visit Finlandin ja Visit Lakeland Finlandin kanavissa
- Tuotteistamisen ja digitaalisen ostettavuuden kehittäminen
Yritysten aktiivisuus ratkaisee – yhteistyö ja kehittäminen ovat kansainvälistymisen ytimessä
Alueen vetovoima syntyy monipuolisesta, saavutettavasta ja kansainvälisille asiakkaille suunnatusta palvelutarjonnasta – ja tämä edellyttää yhteistyötä niin yritysten kesken kuin seutujen ja kuntien välillä. Kansainvälistymisen polku ei ole yksittäinen hanke, vaan jatkuva prosessi, jossa mukana olevat yritykset kehittävät tuotteitaan, osallistuvat markkinointitoimenpiteisiin ja rakentavat yhdessä alueen kansainvälistä näkyvyyttä.
Ensiaskeleet kansainvälistymiseen
Kansainvälistyminen ei tapahdu hetkessä, mutta pienilläkin askelilla voi päästä alkuun. Osana kansainvälistymissuunnitelmaa koostimme matkailuyrittäjille konkreettiseksi avuksi 5 askelta kansainvälistymiseen oppaan.
Yritysverkoston kanssa kansainvälistä kasvua
Alueella toimii myös kansainvälisen matkailun yritysverkosto, joka on suunnattu kansainvälistymisen polulla oleville toimijoille. Kansainväliseen yhteistyöhön osallistuvien yritysten toivotaan sitoutuvan yhteisiin kansainvälistymiskriteereihin, sekä kehittämään yhdessä kansainvälisesti houkuttelevaa palvelutarjontaa. Yritykset pääsevät mukaan verkostoitumaan, vaihtamaan kokemuksia ja kehittämään toimintaansa yhdessä muiden kanssa.
Yhteistyö on avointa kaikille Kanta-Hämeen matkailuyrityksille, jotka haluavat kehittää palveluitaan kansainvälisille asiakkaille.
Tukea ja tietoa matkailuyrityksille
Linnan Kehitys tukee yrityksiä kansainvälistymisen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tarjoamme:
- Opastusta ja sparrausta markkinavalintojen tekemiseen
- Tukea tuotteistamiseen ja diginäkyvyyden kehittämiseen
- Yhteisiä markkinointitoimenpiteitä ja myyntitilaisuuksia
Ota yhteyttä – lähdetään yhdessä kansainvälisille markkinoille!
Outi Mertamo
Johtava asiantuntija, matkailu
Puh. 050 434 7873
outi.mertamo@linnan.fi