Miten vaikuttavuus arvioidaan?
Katalyyttirahoitus tukee yrityksiä, jotka kehittävät liiketoimintaansa ja samalla vahvistavat Hämeenlinnan elinvoimaa. Vaikuttavuutta arvioidaan kolmessa vaiheessa: ensiksi hakuvaiheessa, jossa tarkastellaan yrityksen vaikuttavuuspotentiaalia, toiseksi rahoitusneuvotteluissa, joissa määritellään konkreettiset tavoitteet ja mittarit, ja kolmanneksi rahoituskauden päättyessä toteutuneiden ja todennettujen toimenpiteiden perusteella. Tältä sivulta näet, miten arviointi etenee ja kuinka voit maksimoida mahdollisuutesi vaikuttavuusbonukseen.
1. Vaikuttavuuden arviointi hakuvaiheessa
Hakemuksen arvioivat Hämeenlinnan kaupungin ja Linnan Kehityksen asiantuntijat.
Vaikuttavuuspotentiaalia tarkastellaan seuraavissa teemoissa:
Sosiaaliset vaikuttavuustekijät
Sosiaalisen vastuullisuuden potentiaali tarkoittaa yrityksen liiketoiminnan yhteyttä hyvinvoinnin, osallisuuden, toimintakyvyn, työelämäedellytysten sekä esteettömän kaupungin edistämiseen.
Ekologiset vaikuttavuustekijät
Ekologisen vastuullisuuden potentiaali tarkoittaa yrityksen toimia, joilla edistetään energiatehokkuutta, vähennetään päästöjä ja vesistökuormitusta sekä vahvistetaan luonnon monimuotoisuutta.
Elinkeinovaikutukset ja strateginen yhteensopivuus
Elinkeino-ohjelman mukaisuus tarkoittaa yrityksen kykyä vahvistaa Hämeenlinnan elinkeinorakennetta, tuoda alueelle uutta liiketoimintaa, kehittää osaamispääomaa sekä edistää korkean jalostusarvon aloja ja tutkimustoimintaa.
Kasvu- ja investointipotentiaali
Kasvu- ja investointipotentiaali kuvaa yrityksen liiketoiminnan innovatiivisuutta, realistisia ja kunnianhimoisia kasvutavoitteita sekä sen mahdollisuuksia työllistää ja investoida alueelle.
2. Miten vaikuttavuutta mitataan?
Pisteytämme hakemukset vaikuttavuuspotentiaalin mukaan, ja parhaat etenevät jatkoon. Arvioinnissa hyödynnetään ennalta määriteltyä pisteytysmallia, jonka avulla vertaillaan eri hakemuksia yhteisten vaikuttavuuskriteerien pohjalta.
Rahoituskauden päättyessä arvioidaan ja pisteytetään toteutunut vaikuttavuus. Vaikuttavuusbonuksessa huomioitavat toimenpiteet (esim. työllistäminen) ja vaikutukset (esim. päästöjen vähentäminen) on määritelty ja arvotettu jo ennen rahoituksen myöntämistä.
Vaikuttavuusbonus
Vaikuttavuuden pisteytysmalli esitellään rahoituskelpoisille hakijoille osana rahoitusneuvotteluja. Malli on kaikille yhdenmukainen. Vaikuttavuuden arvioinnin sekä todentamisen kriteerit ja mittarit on määritelty osana rahoitussopimuksen liitteenä olevaa vaikuttavuuden pisteytysmallia.
Yrityksen ei edellytetä tuottavan vaikuttavuutta kaikissa pisteytettävissä teemoissa tai niiden osa-alueissa. Vaikuttavuus voi muodostua niistä tekijöistä, jotka parhaiten tukevat yrityksen liiketoimintaa ja tavoitteita.
3. Arviointi ja todennus
Rahoituskauden päätteeksi arvioimme, kuinka hyvin yritys on toteuttanut vaikuttavuutta. Yrityksellä on näyttövelvollisuus – vaikuttavuusbonuksessa huomioitavat toimenpiteet ja vaikutukset tulee pystyä osoittamaan dokumentein tai muulla luotettavalla tavalla.
Arvioinnissa tarkastelemme myös sitä, kuinka hyvin toiminta on vastannut rahoitusneuvottelussa esiin nousseita tavoitteita ja suunnitelmia. Näin varmistamme, että alkuperäiset tavoitteet ovat ohjanneet päätöksiä ja tekemistä johdonmukaisesti. Mikäli toiminta on poikennut merkittävästi alkuperäisistä tavoitteista, vaikuttavuusbonusta ei välttämättä myönnetä.
Pilotin avulla saamme testattua ja tarkennettua näitä vaikuttavuuskriteerejä käytännössä – ja samalla rakennamme pohjaa varsinaiselle Katalyyttirahastolle.
Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti, eikä niitä julkaista sijoitusneuvoston ulkopuolelle.
Lisätietoja:
Roosa Romanoff
Yrityskoordinaattori
050 336 3264
roosa.romanoff@linnan.fi