Rahoitusta yritysten kansainvälistymiseen
Vuonna 2022 yrityksille on tarjolla ennätysmäärä julkisia rahoituksia. Alkaneella uudella EU- rahoituskaudella panostetaan erityisesti vihreään kasvuun, digitalisaatioon ja TKI-toiminnan kehittämiseen. Tarjolla olevien rahoitusten valikoima on laaja, tutustu vaihtoehtoihin sivuillamme.
Kasvun kiihdyttämisohjelma (ELY-keskus)
Hämeen ELY-keskuksella on käynnissä Kasvun kiihdyttämisohjelma, jonka tavoitteena on aktivoida yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään. Haku on tarkoitettu ensisijaisesti mikro- ja pienyrityksille, jotka suunnittelevat kansainvälistymistä. Haun tarkoituksena on yritysten valmiuksien parantaminen ja digitaalisen teknologian hyödyntäminen kansainvälistymisessä.
Lue lisää kasvun kiihdyttämisohjelmasta
Kansainvälisen kasvun kiihdytysohjelma (ELY-keskus)
Kansainvälisen kasvun kiihdytysohjelman (RRF) valtakunnallinen rahoitushaku avautui 22.6.2022. Kyseessä on ELY:n myöntämä kehittämisavustus, jolla tuetaan mikro- ja pienyritysten digitalisaatiota ja vähähiilisyyttä edistäviä kehittämishankkeita.
Rahoitettavissa hankkeissa edistetään erityisesti digitaalisen teknologian ja toimintatavan hyödyntämistä pienten yritysten liiketoiminnassa ja kansainvälistymistoimissa. Lisäksi hankkeissa edistetään myös vihreän siirtymän uusien tuoteinnovaatioiden kehittämistä kansainvälisille markkinoille sekä olemassa olevien tuoteinnovaatioiden kansainvälisten markkinoiden selvittämistä.
Rahoitusta voi saada kehittämistoimenpiteisiin enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista. Kustannukset voivat olla enintään 100 000 euroa, jolloin avustus enintään 50 000 euroa (de minimis). Rahoitusta ei myönnetä investointeihin. Yritykseltä edellytetään myös, että vakiintunut vientitoiminta on vähäistä (korkeintaan ollut n. 100 000 e vuositasolla) tai yritys ei vielä harjoita vientiä. T
Pääsääntöisesti merkittävin ero toiseen haussa olevaan kansalliseen kasvun kiihdyttämisohjelmaan on se, että RRF- rahoituksen alla jaettavassa tuessa voidaan tukea myös olemassa olevan henkilöstön palkkoja. Rahoitushaku on jatkuva ja auki 31.12.2022 asti.
Rahoitusta haetaan ennen hankkeen aloittamista hankkeen toteutuskunnan mukaisesta ELY-keskuksesta sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa. Tuki on harkinnanvarainen.
Rahoitusta yrityksen kansainvälistymiseen, tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioiden sekä T&K&I -toiminnan kehittämiseen.
Elpymis- ja palautumistukiväline RRF (Recovery and Resilience Facilty) rahoituksen tavoitteena on elvyttää yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaa. Rahoitusta myöntävät tällä hetkellä Business Finland, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja ympäristöministeriö (YM).
Business Finland on avannut Suomen kestävän kasvun ohjelmaan (RRF) liittyviä rahoitushakuja. Haut ovat jatkuvia, mutta ennen kesälomakautta 2022 myönnettävän rahoituksen osalta hakemus kannattaa jättää viimeistään 31.3.2022.
Kasvuyritysten vihreä siirtymä
Haku kohdistetaan startup- ja pk-yrityksille, jotka luovat ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseksi ja joilla on kykyä kasvaa kansainvälisillä markkinoilla. Projektit voivat liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, ilmasto- ja ympäristöratkaisuihin, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, uusiin energiaratkaisuihin tai kiertotalouteen.
Vähähiilinen rakennettu ympäristö
Rahoitushaku koskee rakennettua ympäristöä ja rakentamista, kuten suunnittelu, kaavoitus, lupaprosessit, rakentaminen, rakennustuotteiden suunnittelu ja valmistus, rakennusperintö, talotekniset järjestelmät, kiinteistönpito, kiinteistöliiketoiminta ja isännöinti, liitokset infraan ja energiatehokkuuteen, palvelutuottajat.
Teollisuuden vähähiilisen kiertotalouden, digitalisaation ja palvelukehityksen rahoitushaku
Teollisuuden vähähiilisen kiertotalouden, digitalisaation ja palvelukehityksen rahoitus on tarkoitettu kaiken kokoisten yritysten hankkeisiin, jotka edistävät teollisuuden vähähiilistymistä ja kiertotaloutta, digitaalista uudistumista ja teollisen palveluviennin kasvattamista.
Matkailualan kestävää kasvua ja digitalisaatiota tukeva rahoitushaku
Yhteishankkeet yrityksille ja tutkimusorganisaatioille
Business Finland voi myöntää rahoitusta yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeille. Tällöin kaikki hankkeen osapuolet hakevat erillistä rahoitusta omaan osuutensa kustannuksiin. Kokonaiskustannukset voivat olla enintään 100 000€/kokonaishanke.
Yhteishankkeiden haku 4.4.-16.9.2022. Yksittäisten yritysten haku on päättynyt. Business Finland saattaa tarvittaessa avata toisen hakukierroksen keväällä 2023. Päätös asiasta ja sovellettavasta toteutusmallista tehdään vuoden 2022 loppuun mennessä.
Jatkuvia Business Finlandin kautta haettavissa olevia innovaatio- ja kansainvälistymisrahoituksia
Startup- ja pk-yritysten rahoitus
Innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea, jolla on potentiaalia kansainväliseen kasvuun ja jonka eteenpäin viemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista. Innovaatiosetelin avulla voit hankkia asiantuntijapalveluita ja setelin arvon on 5 000 euroa ja 100 % ostettujen palvelujen arvonlisäverottomasta määrästä. Setelillä voi ostaa palveluja yhdeltä asiantuntijataholta ja seteliä voi käyttää vain kerran.
Into-rahoituspalvelun avulla vientimarkkinoille tähtäävät startup- ja pk-yritykset voivat ostaa innovaatiotoimintaa vahvistavia asiantuntijapalveluita, kuten aineettoman omaisuuden suojaamista tai asiantuntijan lainaamista toisesta organisaatiosta. Rahoituksen määrä riippuu yrityksen tavoitteista ja resursseista ja on maksimissaan 50 % projektin kokonaisbudjetista.
Nuorille yrityksille ja startupeille
Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus on tarkoitettu lupaaville alle viisi vuotta vanhoille startup-yrityksille, jotka tavoittelevat nopeaa kansainvälistä kasvua. Rahoitusta voi käyttää esimerkiksi tiimin vahvistamiseen, liiketoimintamallin ja kasvustrategian kehittämiseen ja uusien markkinoiden avaamiseen. Yrityksellä on oltava liikevaihtoa ja näyttöä kasvavasta liiketoiminnasta. Rahoitus koostuu avustuksesta ja lainasta, jotka kattavat 75 % kustannuksista.
Tempo-rahoitus sopii startup-, pk- ja midcap-yrityksille, jotka haluavat kasvaa kansainvälisillä markkinoilla. Yrityksenne voi rahoituksen avulla parantaa valmiuksia kansainväliseen kasvuun, testata liiketoimintakonseptin toimivuutta, hankkia palautetta potentiaalisilta asiakkailta ja kartoittaa kysyntää uudella kansainvälisellä markkinalla. Maksimissaan 50 000 euron rahoitus on avustusta, jota ei tarvitse maksaa takaisin.
PK- ja midcap-yrityksille ja yritysryhmille
Tutkimus- ja kehitysrahoitus on tarkoitettu pk-yritykselle tai midcap- yritykselle, joka haluaa kehittää tuotettaan tai palveluaan vientimarkkinoille. Rahoituksen avulla yritys voi kehittää tuotteita, palveluita, tuotantomenetelmiä tai liiketoimintamalleja tai pilotoida uuden ratkaisun toimintaa.
Exhibition Explorer -rahoitus on tarkoitettu yritysten yhteisiin kansainvälisiin messuhankkeisiin. Kasvua ja kansainvälistymistä tavoittelevat PK- sekä startup-yritykset voivat muodostaa vähintään neljän yrityksen ryhmän, joka osallistuu toimialallaan merkittävään messutapahtumaan ulkomailla. Avustus myönnetään pääsääntöisesti B2B-tapahtumiin.
Market Explorer -rahoituksella pk- ja midcap-yritykset voivat ostaa asiantuntijapalveluita kansainvälistymisen tueksi. Palvelut voivat liittyä esimerkiksi uuden potentiaalisen vientimarkkinan selvittämiseen. Palveluntarjoaja voi olla kotimainen tai ulkomainen yritys, tutkimus- tai tiedotusorganisaatio tai yksittäinen asiantuntija.
Talent Explorer -rahoituksen avulla pk- tai midcap-yritys voi palkata asiantuntijan tuomaan uutta tietoa ja osaamista, jonka avulla yritys voi edetä uudella kansainvälisellä markkinalla. Rahoitus on tarkoitettu vain palkattavan uuden asiantuntijan kustannuksiin.
Eurostars-ohjelma rahoittaa pk-yritysten tutkimus- ja kehitystyötä. Eurostars-rahoituksella toimitaan projektimuotoisesti. Projektissa on oltava mukana toimijoita vähintään kahdesta ohjelmaan kuuluvasta maasta ja projektin vetäjänä on oltava kasvava pk-yritys. Muita osallistujia voivat olla myös tutkimusorganisaatiot sekä suuret yritykset.
Finnpartnership liikekumppanuustuki – tuki kaupallisille hankkeille kehitysmaissa
Tukea voi hakea suomalainen yritys tai muu toimija. Tätä tukea voidaan myöntää kehitysmaihin suuntautuvaan, pitkäaikaiseen, kaupalliseen yhteistyöhön tähtäävän ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen. Liikekumppanuustuki on tarkoitettu tällaisen hankkeen selvitys- ja koulutusvaiheisiin. Hankkeilla tulee olla myönteisiä kehitysvaikutuksia kohdemaassa. Uusi hakukausi on käynnistynyt 1.1.2022
Lainat ja takaukset kasvun ja viennin vauhdittamiseen ja tukemiseen
Finnvera tukee yritysten rahoitusmahdollisuuksia lainoilla, takauksilla, pääomasijoituksilla sekä vientiä tukevilla talouspalveluilla. Finnvera auttaa yrityksiä kartoittamaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.
Lainojen lisäksi Finnveran kautta on saatavilla vientitakuita ja takauksia. Finnveran rahoitusratkaisuja voivat hyödyntää yritykset eri elinkaaren vaiheissa. Esimeriksi yrityksen perustamisvaiheessa tai ostettaessa jo olemassa olevaa liiketoimintaa. Erityisen kattavat rahoitus- ja takausratkaisut on tarjolla vientiin ja yrityksen kasvuvaiheeseen. Vientitakuut auttavat erikokoisia yrityksiä kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla tasavertaisesti. Finnvera tarjoaa vientitakuita luottotappioiden varalle varautumiseen sekä viennin rahoitukseen.
Kansainväliset hankekonsortiot ja hankkeiden valmistelurahoitus
EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelma tarjoaa yrityksille rahoitusta kansainvälisenä yhteistyönä toteutettaville tutkimus- ja innovointihankkeille, mutta myös yksittäisille tutkimusideoille. Ohjelmasta rahoitetaan pääsääntöisesti kansainvälisenä yhteistyönä tehtäviä tutkimus- ja innovointihankkeita, joilla on selvä uutuusarvo. Kv-konsortion minimi on 3 osallistujaa 3 jäsenmaasta.
EU-rahoitusten ohjeistusta: EU Funding Playbook
Kansallinen EU-rahoitusneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta tietoa ja neuvontaa Euroopan unionin rahoitusohjelmista ja -instrumenteista.
Kanta-Hämeen yritykset saavat neuvoja ja ohjausta myös omasta Häme EU-officesta sekä vinkkejä mahdollisiin valmiisiin hankekonsortioihin pääsemiseksi.
Krista Taipale
hankejohtaja, Häme EU Office
krista.taipale@hame.fi
puh. +32 49 812 6000
Hämeen liitto on avannut kansainvälisten hankkeiden valmistelurahoituksen rahoitushaun. Valmistelurahoitushaku on jatkuva ja hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksen mukaisesti. Valmistelurahoituksella tuetaan hankevalmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Valmistelurahoitusta on varattu myönnettäväksi yhteensä n. 100 000 euroa.