Hämeenlinna vahvistaa elinvoimaansa – investointihankkeita luvassa yli 430 miljoonalla eurolla

Hämeenlinna kiinnostaa yrityksiä ja jatkaa elinvoimansa vahvistamista haastavasta maailmantilanteesta huolimatta. Linnan Kehityksen koostaman Hämeenlinnan markkinakatsauksen mukaan Hämeenlinnassa on käynnissä ja suunnittelussa investointihankkeita yli 430 miljoonan euron edestä.

Markkinakatsauksessa nousivat esille seuraavat keskeisimmät eri toimialojen investoinnit:

Kauppa

Hämeenlinnaan on sijoittunut hyvin kansallisia ja kansainvälisiä kauppaketjuja.

Uusin tulija on ruotsalainen kodintavarataloketju JULA, joka avaa ensi syksynä n. 2700 m2 myymälänsä Tiiriön kauppakeskusalueelle. Rakentuvaa kokonaisuuteen on tulossa myös muitakin toimijoita.

Tokmannin uusi myymälä Tiiriössä lähes kolminkertaistaa liiketilat nykyiseen myymälään verrattuna, sillä uudessa tilassa on noin 9 000 m2.

Tuotanto

Fiskars Group investoi Iittalan lasitehtaaseen 10 miljoonaa euroa. Investoinnin tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä. Energiainvestointi valmistuu 2026 aikana.

Logistiikka

Etran Logistiikkakeskus suunnittelee 10.000 m2 laajennusta toimitiloihinsa Hämeenlinnan MORE yritysalueella.

Hyvinvointi

Vuonna 2026 valmistuva Assi-sairaala on kokoluokaltaan 76 000 brm2. Investoinnin suuruus on n. 356 miljoonaa euroa ja työntekijöiden määrä sairaalassa tulee olemaan n. 1900 henkilöä.

Matkailu

Osuuskauppa Hämeenmaa remontoi Original Sokos Hotel Vaakunan. Remontin aloitus on vuonna 2025. Investoinnin suuruus tulee olemaan 5-10 miljoonan euron välillä.

Tutkimus ja kehityspalvelut

Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen on suunnitteilla merkittävä tutkimuskeskus. HAMKin Smart Systems & Biotechnology (Smart & Bio) -rakennukseen tulee moderneja laboratorio- ja tutkimustiloja, joissa kehitetään monitieteisesti älykkäitä ratkaisuja ja sovelluksia vihreän siirtymän edistämiseksi. Kyseessä on suunnitteluvaiheessa arviolta yli 6 miljoonan euron investointi. Uuden rakentamisen pitäisi valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Yritysalue MORE

Kaavaehdotusvaiheessa on 240 ha MORE yritysalueen suunnitteilla olevan moottoritieliittymän vierestä. Alueelle on suunnitteilla T-kaava, joka mahdollistaa teollisuuden ja logistiikan yritystoimintojen sijoittumisen alueelle. Asemakaavan on tarkoitus vahvistua tämän vuoden kesällä.

MORE yritysalueen keskellä oleva kiertotalouskeskus on selvästi kiinnostanut yritystoimijoita. Monimateriaalikeskus palvelee tulevaisuudessa seudun lisäksi koko eteläistä Suomea. Kiertotalouskeskukseen on tehty jo useita aiesopimuksia alan yritysten kanssa.

– Hämeenlinna kiinnostaa yrityksiä ja investoreita haastavasta markkina- ja maailmantilanteesta huolimatta. Harvassa keskisuuressa kaupungissa investoidaan yhtä merkittävästi eri toimialoilla kuin Hämeenlinnassa nyt ja tulevina vuosina, toteaa Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen.

Linnan Kehitys tekee säännöllisesti markkinakatsauksia muun muassa menossa olevista projekteista ja hankkeista eri intressitahoille. Markkinakatsauksessa mukana olevien investointien aikaikkuna on 2022-2026.

– Tämän markkinakatsauksen tarkoituksena on tuoda Hämeenlinnan merkittävimpiä investointeja esiin, osoittaa niiden monipuolisuus sekä vaikuttavuus ja näin pyrkiä lisäämään kiinnostusta Hämeenlinnaa kohtaan, Räsänen avaa tehdyn markkinaselvityksen taustoja.

Lisätietoja:

Ari Räsänen
Johtaja, sijoittumispalvelut
Linnan Kehitys Oy
puh./tel. +358 408667501

ari.rasanen@linnan.fi