Vaasan yliopiston tutkimus sen todistaa: Hämeenlinna on Suomen logistinen keskipiste

Vaasan yliopiston tuoreessa tutkimusprojektissa selvitettiin optimaalisinta sijaintia logistiikkakeskuksille Suomessa ja Pohjoismaissa.

Hämeenlinna on Suomen logistinen keskus, kun on kyse kuluttajatuotteiden suorasta tai välillisestä jakelusta. Raportista käy ilmi, että jos yrityksellä on Suomessa yksi logistiikkakeskus, se kannattaa sijoittaa Hämeenlinnan alueelle.

Logistisia keskipisteitä selvitettiin laskemalla väestöllinen keskipiste ja aika, jolla maantiekuljetuksilla saavutetaan mahdollisimman nopeasti väestö. Suomen väestöstä tavoittaa yhdellä keskuksella Hämeenlinnasta nopeammin enemmän ihmisiä kuin mistään muualta. Kahden tunnin sisällä Hämeenlinnasta katetaan muun muassa koko pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku.

Tämän on menestyksekkäästi huomannut myös esimerkiksi logistiikkansa Hämeenlinnaan keskittänyt Tammer Brands, joka hiljattain uutisoi 15MEUR investoinnista logistiikkakeskuksen laajennukseen Hämeenlinnan Moreenissa kansainvälisen liiketoiminnan sekä verkkokauppa-asiakkuuksien kasvun siivittämänä.

Logistiikkakeskukset haluavat suunnata kohti kysyntää

Ja lisääkin mahtuu! Monet logistiikka-alan yritykset ovat jo suunnanneet katseensa Moreenin alueeseen, jonka kehittämistyö on täydessä vauhdissa.

– Moreeni-Rastikangas -alueen suunnitteilla oleva moottoritieliittymä sujuvoittaa huomattavasti liikennöintiä suurella yritysalueella. Lisäksi HCT-rekkojen vaatimukset tullaan huomioimaan alueen suunnittelussa ja palveluissa, toteaa Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen.

Linnan Kehitys ja Hämeenlinnan kaupunki vahvistavat parhaillaan myös ns. softlanding-palvelukonseptia, jonka myötä uusien yritysten sijoittuminen alueelle on jatkossa entistäkin vaivattomampaa.

– Linnan Kehitys auttaa aktiivisesti uusia sijoittuvia yrityksiä, oli kyseessä sitten toimitilat, lupa-asiat, yhteistyöverkostojen rakentaminen tai vaikka sopivien asuntojen etsintä yritysten työntekijöille, Räsänen lupaa.