Ainoana Suomessa – Hämeenlinna on todistetusti Suomen paras ja Pohjoismaiden yksi viidestä parhaimmasta sijainnista jakelukeskukselle

Tuore väitöskirjatutkimus vahvistaa Hämeenlinnan sijainnin Suomen logistisena keskipisteenä. Tutkimuksen mukaan Hämeenlinna on Suomen paras ja Pohjoismaiden tasolla yksi viidestä parhaimmasta sijainnista jakelukeskukselle.

Datatieteilijä Javad Rouzafzoonin Vaasan yliopistossa keväällä 2023 tekemässä väitöskirjassa käsitellään yleisiä toimitusketjun hallinnan ja logistiikan ongelmia. Väitöskirjatutkimuksessa seulottiin verkko-optimointityökaluilla viisi parasta eli kustannustehokkainta sijaintipaikkakuntaa jakelukeskuksille Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Viiden kärjessä Hämeenlinna sijoittui kakkoseksi heti Tukholman perään jättäen taakseen Oslon, Halmstadin (Ruotsi) ja Steinkjerin (Norja).

Muuttujina käytettiin väestötiheyksiä, matka-aikaa ja etäisyyttä. Mallissa tarkasteltiin kullakin viiden neliökilometrin alueella asuvien ihmisten lukumäärää ja jakelukeskuksen sijaintia ja matka-aikaa suhteessa kuluttajiin.

– Väitöskirjatutkimus vahvistaa objektiivisesti myyntivalttimme Hämeenlinnasta Suomen logistisena keskipisteenä. Monet paikkakunnat väittävät samaa, vain me pystymme todistamaan väitteen!, toteaa Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen.

 Meiltä on vain tunnin ajomatka niin Helsinkiin, Tampereelle kuin Lahteenkin, ja lisäksi kaksi kansainvälistä lentokenttää tunnin etäisyydellä. Vastaavaa etua ei muualta Suomesta löydy.

– Vastuullisuuden näkökulmasta sijainti valtateiden risteyskohdassa tarjoaa vuositasolla yrityksille merkittäviä logistiikkasäästöjä 3 % jopa 20 % saakka. Sijainnin lisäksi olemme valtakunnallisesti paalupaikalla myös työvoiman saatavuutta, koulutusta ja muita ”pehmeämpiä” arvoja ajatellen.

Lisätietoja:

Ari Räsänen
Linnan Kehitys Oy, sijoittumispalveluiden johtaja
ari.rasanen@linnan.fi
p. 040 866 7501