Yksinyrittäjien avustuksen hakeminen Hämeenlinnassa aktiivista

Viime torstaina auennut yksinyrittäjien tuen hakeminen on käynnistynyt Hämeenlinnassa vauhdikkaasti.

Vajaan viikon aikana on jätetty 272 hakemusta.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi kunnille 250 miljoonaa euroa valtionavustusta yksinyrittäjien koronaviruksentilanteen aiheuttamien taloudellisten menetysten korjaamiseksi. Hämeenlinnan kaupungin osuus oli noin 2,8 miljoonaa euroa, joka mahdollistaa 2000 euron tuen myöntämisen 1410 kriteerit täyttävälle yritykselle.  

Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys Oy avasi tuen hakemisen viime viikon torstaina yhtiön nettisivujen kautta. Heti ensimmäisenä päivänä yhtiö vastaanotti 180 hakemusta.

– Odotimme saavamme paljon hakemuksia heti ensimmäisinä päivinä, sillä asia on ollut pitkään mediassa pinnalla. Haun ohjeet tulivat työ- ja elinkeinoministeriöstä kiirastorstaina, joten haun prosessin ja tietojärjestelmien organisoimien kävi meillä nopeasti, Linnan Kehityksen yrityspalveluiden tiimipäällikkö Anastasia Kanervisto kertoo.  

Ensimmäisen hakuviikon aikana on vastaanotettu 272 hakemusta. Hyväksyttyjä ja maksuun laitettuja hakemuksia on tiistaiaamuun mennessä 69 kappaletta ja hylättyjä seitsemän.

– Hakemuksen jättäneille yrittäjille tarvitsee antaa kiitosta, sillä yleisesti tarvittavat liitteet ja selvitykset on tehty hyvin, vaikka ne eivät ole yksinkertaisimmasta päästä. Neuvomme olemaan meihin yhteydessä, mikäli hakemuksen tekoon tai tarvittaviin liitteisiin liittyy pienintäkään epävarmuutta tai kysyttävää, Kanervisto vihjaa.

Linnan Kehitys on valjastanut kuusi henkilöä neuvontaan ja hakemusten esikäsittelyyn. Lopullisen päätöksen tuesta tekee Hämeenlinnan kaupunki. 

Suurin osa hylätyistä hakemuksista on osoitettu väärään kuntaan.

– Yksinyrittäjien tukea haetaan YTJ:n mukaisesti kotikunnasta. Tämä voi olla esimerkiksi Kuopio, vaikka yritystoimintaa harjoitetaan nykyään vain Hämeenlinnassa. Muutama yrittäjä on yhteydenoton jälkeen päivittänytkin YTJ:n mukaiseksi kotikunnaksi Hämeenlinnan, mikä on kaupungillekin hyväksi, toteaa Linnan Kehityksen talouspäällikkö Marco Björkskog.

Kiire yksinyrittäjän tuen hakemisessa ei ole, sillä tukea voi hakea 30.9. saakka 16.3.-31.8.2020 välillä syntyneisiin kustannuksiin. Osin tämän korvauksen avulla yksinyrittäjän on tarkoitus selviytyä koronavirusepidemian aiheuttamasta haastavasta taloustilanteesta.

Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys auttaa Hämeenlinnan yrityksiä rahoituksen hakemisessa ja neuvoo hakemiseen liittyvissä asioissa. Hakemusohjeet ja TEM:n määrittelemät valtakunnalliset hakukriteerit löytyvät osoitteesta https://www.linnan.fi/yrityspalvelut/yritysten-tukena/toimintatuki-yksinyrittajalle/

Lisätietoja:

Anastasia Kanervisto
Tiimipäällikkö, yrityspalvelut, Linnan Kehitys Oy
anastasia.kanervisto@linnan.fi
p. 050 440 0306    

Marco Björkskog
Talouspäällikkö, Linnan Kehitys Oy
marco.bjorkskog@linnan.fi
p. 050 569 5213