Konkreettinen työ ja yritysilmapiirin muutos näkyy: Hämeenlinnan seudun suhdannenäkymät muuta maakuntaa huomattavasti positiivisemmat

Yritysilmapiirin positiivinen muutos ja konkreettinen työ yritysten kasvun tueksi heijastuu selkeästi Hämeenlinnan seudun suhdanneodotuksiin, jotka ovat kevään 2023 Pk-yritysbarometrin mukaan muuta maakuntaa huomattavasti positiivisempia ja hyviä myös valtakunnallisesti tarkasteltuina.

Suomen yrittäjien kevään 2023 Pk-yritysbarometrin mukaan Kanta-Hämeen suhdannenäkymien saldoluku (-14) on kolmanneksi positiivisin koko Suomessa ja selkeästi valtakunnallista saldolukua (-18) parempi. Hämeenlinnan seudulla suhdannenäkymien saldoluku on peräti 0.

Pk-yritysten kasvuhakuisuutta mitattaessa Hämeenlinnan seutu on kirinyt koko maan keskiarvon (36) tasolle, kun aiempina vuosina siitä on oltu muutamia prosenttiyksiköitä jäljessä.

Investointiodotusten valtakunnallinen saldoluku on – 21, kun Hämeenlinnan seudulla se on -4. Muualla Kanta-Hämeessä luku on selvästi negatiivisempi.

Liikevaihdon suhdanneodotuksia mitattaessa Hämeenlinnan seudun poikkeuksellisen hyvä tulos (+25) vetää ylöspäin koko Kanta-Hämeen saldolukua (9). Valtakunnallinen saldoluku on 1.

Epävarmat olosuhteet kuluneen vuoden aikana ovat laskeneet suhdannenäkymien saldoluvun selvästi miinukselle koko maassa.

Yritysilmapiiri, yhteistyö ja verkostoituminen avainsanoja

– Hämeenlinnan seudulla on käynnissä hyvä boogie!, kehuu Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Kari Saarinen. – Yritysten nopea reagointi ja maltilliset sopeuttamistoimet edesauttoivat elinvoiman säilymistä poikkeusoloissa.

– Yrittäjyys on arkisen puurtamisen lisäksi myös fiilislaji. Hämeenlinnan yrityskentässä on viime vuosina nostatettu vahvaa yhteishenkeä, opeteltu tekemään entistä enemmän yhteistyötä sekä muiden yrittäjien että oppilaitosten kesken ja viitoitettu näin onnistuneesti yhteistä suuntaa.

Saarinen antaa ansaitusti kiitosta myös omille joukoilleen.

– Linnan Kehityksessä on viime vuosina tehty paljon konkreettista työtä, jolla on tuettu ja sparrattu yritysten kasvua. Esimerkiksi Linnan Business Turnajaiset –kasvuohjelman läpi on kulkenut jo 150 hämeenlinnalaista yritystä parin viime vuoden aikana.  

– Myös ”tukikohtamme” PARKKI Business Park on edesauttanut verkostoitumista ja kasvua, kun saman katon alta löytyvät yritysten lisäksi elinkeinoyhtiö, uusyrityskeskus ja liuta muita yrityspalvelutoimijoita, eli käytännössä kaikki palvelut yrittäjille yhden luukun periaatteella.

– Suurimpana kasvun haasteena nyt ja erityisesti tulevaisuudessa on osaavan työvoiman saatavuus, mitä voimme vahvistaa muun muassa aktiivisella oppilaitosyhteistyöllä. Myös merkittävien investointien lykkääminen hidastaa kasvua.

Lisätietoja:

Kari Saarinen
toimitusjohtaja, Linnan Kehitys Oy
kari.saarinen@linnan.fi
p. +358 40 722 1712

Kanta-Hämeen seuturaportti, kevät 2023
Kanta-Hämeen alueraportti, kevät 2023